Wild eten bij restaurant en natuurhotel Witte Berken: “De leukste tijd van het jaar”

Wild eten bij restaurant en natuurhotel Witte Berken: “De leukste tijd van het jaar”

Ieder jaar, wanneer de dagen korter worden en de herfst zijn intrede doet, maken verschillende restaurants op de Veluwe zich op voor een culinair avontuur. De gehele najaars- en winterperiode staat de ongerepte smaak van de wilde natuur centraal. Zo ook bij viersterren-natuurhotel en restaurant Witte Berken in Epe. Aardse smaken, rokerige aroma’s en lokaal Veluws wild vormen verrukkelijke gerechten en de basis voor een unieke totaalbeleving.

“Persoonlijk vind ik het de leukste tijd van het jaar”, vertelt Margreet Paauwe. Samen met haar partner Jan is ze sinds 2021 eigenaresse van Witte Berken. “Zodra de avond sneller invalt en de zomer voorbij is, hebben mensen zin om binnen met elkaar te genieten. Ze zoeken weer kwaliteitstijd met elkaar. Er is meer tijd en aandacht voor de mooie momenten die ze samen aan tafel doorbrengen.”

 

Proef en ontdek de natuur

Dat maakt het een perfecte gelegenheid voor familie Paauwe om voor hun gasten een belevenis te creëren en hen culinair in de watten te leggen. “De belofte aan onze gasten is: proef en ontdek de natuur. Daarbij laten we ons leiden door de producten die de natuur ons op dat moment te bieden heeft. Ons menu wisselt ieder seizoen, met veel aandacht voor wildgerechten vanaf half oktober. Denk bijvoorbeeld aan gerookte wilde gans, wildbouillon met cantharellen, wildstoofschotel en een duo van hert met hertenfilet en hertensukade.
We werken daarnaast zoveel mogelijk met groenten die passen bij het seizoen. Deze winter staan vooral producten als noten, pompoen, truffel, paddenstoelen, appel en peer op ons menu. Allemaal afkomstig van lokale leveranciers. We zijn trouw aan wat er dicht bij ons verkrijgbaar is en gaan spaarzaam om met alles wat de natuur ons biedt”, aldus Margreet.

Reserveer een diner bij Witte Berken.

 

5-gangen Wildmenu

Wildgerechten hebben bij restaurant Witte Berken een prominente plaats op de menukaart. Naast het à carte menu en het 3-gangen Witte Berken-menu, serveert familie Paauwe ieder jaar een 5-gangen Wildmenu om het Veluwse wildseizoen te vieren. Margreet: “Onze chef-kok Patrick Verkade en zijn team nemen echt de tijd om te koken – en dat proef je. We houden van slow cooking en van diepe aardse smaken. Bij het wildmenu bieden we bovendien een heel mooi wijnarrangement met Europese wijnen. En we serveren een glaasje berkenlikeur, ter ere van onze naam.”

 

Unieke totaalbeleving

“Zodra de herten op de Veluwe eind september beginnen met burlen, realiseren we ons dat de zomer niet eeuwig voortduurt. Dan begint de overgang naar een nieuw seizoen. De herfst is zo heerlijk sfeervol. Het leuke van wild eten in een hotel is bovendien dat je aansluitend lekker kan blijven slapen en niet meer naar huis hoeft te rijden. Zo kun je overdag de natuur ontdekken en ’s avonds ontspannen met een aperitiefje bij het haardvuur voordat de dinerervaring begint. Na afloop geniet je van een digestief of rooster je marshmallows bij het kampvuur”, vertelt Margreet.

“Op zaterdagen in de winter nemen we gasten vaak mee op een fakkeltocht. Zo ervaren ze pas echt hoe donker het is buiten en hoe stil het is hier op de Veluwe, met enkel de geluiden van de natuur om je heen. Heerlijk eten is de belangrijkste belevenis van het herfst- en winterseizoen, maar we vinden het ontzettend leuk om voor onze gasten een complete beleving te creëren.”

Bekijk de arrangementen van natuurhotel en restaurant Witte Berken.

;